maanantai 27. huhtikuuta 2015

Mitä meillä syödään?

Mitähän nuo kanilassa asuvat karvakasat oikein syövät? Tässäpä teille vastaus edellä mainittuun kysymykseen. :-) 

Ikeakasseissa on näppärää säilyttää heinänvintiltä haetut paalit!
Heinä on meidän kanien pääravinto niin kuin se pitäisi kaikilla kaneilla ollakin. On sanottu, että heinän osuus päivittäisestä ruuasta pitäisi olla vähintään 80% ja meillä se määrä täyttyykin mennen tullen. En ole koskaan ostanut heinää eläinkaupoista tai marketeista, vaan hakenut isomman satsin heinäpaaleja läheiseltä tallilta. Eläinkaupoissa heinän hinta on ihan kamalan korkea, ja siitä saa melkein kympin maksaa jostain naurettavan vähäisestä kilomäärästä. Samalla hinnalla saa monta isoa paalia tallilta, kuin yhden-kahden kilon heinäpussukan kaupasta. Ja yleensä ei-eläinkauppa/markettiheinä heinä on laadukkaampaa ja pölyttömämpää. Oskuheinä on sellaista, jota en ikipäivänä omien kanieni nenien eteen pistäisi. Pehmeä höttöheinä ei ole ole muutenkaan ideaali-ruokaa kaneille. Meillä se syljetään raa'asti pois suusta, jos sitä on kovakortisemman heinän seassa :P

Täysiä heinäpäiviä meillä on ainakin viisi viikossa, joiden lisäksi kahtena päivänä puput saavat pellettiä. Silloinkin niillä on heinää nenien edessä jatkuvasti, mutta huomattavasti se heinän kulutus silloin vähenee. 

Excel + RR
Olen syöttänyt kaneille vaikka minkälaista pellettiä, ennen kuin löysin Mustista ja Mirristä Burgess Excelin. Excelin jämiin on sekoitettu Rabbit Royalen jämät, ja ihme kyllä kukaan kaneista ei valikoi "herkkupaloja" normipelletin joukosta. Talvella mulla oli tässä mixissä mukana vielä pellavarouhe, koska Rabbitti ei ole itsessään niin valkuispitoinen. Ulkokanit tarvitsevat myös enemmän rasvaa talvella, ja tuo Rabbitti on liian kevyttä itsessään. Pellettiä kanit saavat siis kahdesti viikossa joko 1/2 dl tai 1dl kerrallaan, riippuen toki kanista ja sen tarpeista. Kesällä voisi toki pelletin antoa vähentää, kun ruokavalioon tulee lisäksi tuore heinä.

Tuoreruuan määrä vaihtelee todella paljon viikottain (mitä jaksan niille jääkaapista raahata syötettäväksi..). Suosikkeja ovat porkkana, kurkku, tomaatti ja kaali. Kaali on uudempi tuttavuus kaneille, mutta alkumaisteluiden jälkeen on aikamoinen hitti! Viime kesänä kanit saivat suoraan omalla kasvimaalla kasvatettuja porkkanoita ja salaattia, mutta vielä niiden tarvitsee tyytyä kaupan porkkanoihin. Täksi kesäksi pistän kasvamaan varmaan enemmän yrttejä ja salaatteja, joten kanit pääsevät kunnolla herkuttelemaan. Haluaisin kovasti, että kanit saisivat syödä monipuolisesti kaikkea tuoretta ja siihen pyrinkin tämän tulevan kesän aikana.

Näin meillä, mitä teidän kanit syövät? :-)

8 kommenttia:

  1. Meillä herra syö Bunny-pellettiä, joka on mun mielestä ainakin hyvä pelletti. Talvella vielä sekotimme siihen ns. "Herkkupellettiä". Nyt Nuutti saa pelkkää bunnya.

    Tottakai heinäkuun löytyy! :D Nuuhku pitää myös tuoreruuista ja kuivatuista yrteistä tms. Mä oon ihan samaa mieltä ton Osku-heinän suhteen, en koskaan ole syöttänyt enkä koskaan aijokaan. Hyvä postaus :-)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oiken googlesta katsoa, mitä tuo Bunny-pelletti on :D vaikuttaa ihan hyvältä pelletiltä, oli mulle ihan uusi tuttavuus! Mun mielestä kyllä marketeissa kanien ruokien myynti pitäis kieltää... Siellä myytävät osku- ja menuruuat on sellasta kakkaa että.

      Poista
    2. Meillä kanit saivat aina ennen kaupoista saatavaa menu-pellettiä ennen kuin tajusin mitä sontaa se oikeasti on... Kyllä se tytöille maistui(paremmin jopa kuin tämä nykyinen, Brit Adult rabbit food) ja kyllä sillä edelliset kanini elivät pitkän elämän. Toisaalta harmittaa nyt kun olen tajunnut ruoan huonouden ja että olen joskus syöttänyt sitä kanelleni. Hyvä postaus!

      Poista
    3. Toi britin pelletti on meillä lempparia! hemmetin kallista kilohinnaltaan vaan, niin ei tule sitä ostettua kuin "herkuksi" :)

      Poista
  2. Meidän kani on superronkeli, sille kelpaa vaan Oskun herkkuruoka, ja sitten tuore omena, ja siinäkin on merkillä väliä :D

    http://ganbattedesuka.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kanit saattaa olla hyvin ronkeleita :D itse en tosi tuota Osku herkkuruokaa syöttäis taas mistään hinnasta, en halua että kanit rasvottuu sisäelimistä ja kupsahtavat ennen aikojaan :P

      Poista
  3. Mulla on kanssa tota Burgess Exceliä ja tuntuu olevan mun kavereiden ehdoton suosikki kaikista kokeilluista. Jos yritän siihen jotain sotkea, niin Excel häviää, mutta muut jää kuppiin :D Tuoretta syötän myös mitä milloinkin ja heinä toki se pääruoka. Eläinkaupasta ostan, kun ei mulla ole tiloja säilyttää isompia paaleja. Harmi kyllä. Onneksi tuon lemmikkiliikkeen heinä on ollut ihan tosihyvälaatuista sentään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo excel on meillä maistunut kanssa todella hyvin, Rabbitti jää kyllä viimeiseksi sinne kuppiin :--D

      Poista